word power

“Biar tak kaya harta tapi kaya budi, biar hanya kata-kata, kadang-kadang itu lebih bererti.”
DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj

lets follow each other

Tuesday, February 19, 2013

dunia dietetik 2

salam..

ok ini post bersiri..ala-ala pembunuhan bersiri gitu..

kali ni nak stori pasal subject yang wajib belajar semasa di universiti ni before bergelar graduan dietetik.. tapi rasa-rasanya setiap universiti schedule subject ni berbeza..depends pada u tersebut..tapi secara kasarnye ni la subjectnye2..ok ni yg akak belajar dulu la.. rasenye junior sekarang dah berbeza ikot sem..tapi subjet tetap sama.

semester 1
anatomi & fisiologi
asas sains makanan dan pemakanan
microbiology asas
biokimia asas


semester 2
patologi asas
kesihatan masyarakat & epidemiology
prinsip pemakanan dan metaboilisme
sosiologi makanan


semester 3
biokimia metabolisma
mikrobiologi makanan
pemakanan dan kitaran hidup
penilaian status pemakanan
seminar pemakanan dan dietetik


semester 4
pemakanan da kesihatan
asas genetik
biokimia klinikal
analisis makanan
anatomi dan fisiologi 2
medical nutrition therapy 1
pendidikan dan promosi pemakanan pesakit
halal haram dalam pemakanan


semester 5
farmakologi
imunology
psikologi perkembangan
prinsip penyediaan makanan
biostatistik
medical nutrition therapy 2
metodologi penyelidikan


semester 6
pengurusan perkhidmatan makanan
pemakanan lanjutan (advanced nutrition)
medical nutrition therapy 3
penyediaan diet terapeutik
pemakanan komuniti dan latihan * praktikal


semester 7
projek penyelidikan tahun akhir
catering placement *praktikal
dietetic training 1 (out-patient) *praktikal
dietetic training 2 (in-patient) * praktikal


semester 8
dietetic training 3 (out-patient) * praktikal
dietetic training 4 (in-patient) *praktikal
dietetic training 5 (special unit) *praktikal



makanya cukuplah 8 semester bersamaan 4 tahun..ni tajuk je dlm bahasa melayu..belajar semua english taw..


~thanx for reading..feel free to drop by~

10 comments:

  1. salam..akak...nak tnye....ipta mne yg tawarkan kursus diploma dietetik ni?sbb sy tgk..USM,UKM mcm utk degree sahaja je...

    ReplyDelete
  2. adik ku..dietetik malaysia dah xde offer for dip..semua degree..oversea still ada tapi kena ada first degree dulu..=)

    ReplyDelete
  3. kak...nak tanya pointer yang diperlukan untuk kos ni berapa??

    ReplyDelete
  4. zaman akak dlu 3 above dah boleh..sekarang ramai yg 4 dik..dpt 3.5 above ok kot..

    ReplyDelete
  5. salam, kak. saya nak tanya berapa yg perlu kita bayar untuk kos ni sampai kita graduate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on u jgk..if ipta around 28k..if private tak pasti la

      Delete
  6. Sis saya ni baru lepasan spm . Untuk ambil bidang diet ni kena sambung belajar kat mana dulu ya? Maksud saya, contohnya boleh daripada asasi boleh sambung bidang ni ya?

    ReplyDelete
  7. akak nk tnya klo amik degree in dietetic ni sume u sama ke silibus dye?

    ReplyDelete