word power

“Biar tak kaya harta tapi kaya budi, biar hanya kata-kata, kadang-kadang itu lebih bererti.”
DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj

lets follow each other

Monday, February 18, 2013

dunia dietetik 1

salam..
hye semua...
ok post kali nih ala-ala formal taik-taik ayam gitu..btw thanx pada sorang adik nih sbb sudi baca blog syok sendiri akak ni...hik3..

ok adik ni berminat kat kos dietetik nih.. so sebagai seorang kakak yang prihatin yang tak berapa nak baik sgt ni nak bawak..adik ni dan semua adik-adik yang berminat dengak course dietetik menyelam dalam lautan pasifik..eh!!

dalam lautan dietetik..

ok mula-mula jom kite kenal ape dietetik atau dietitian to be ni.. tukang tolak troli makanan pesakit kat hospital ke??? ehh melampau betul kau..

so bawah ni adelah skop2 tugas pegawai dietetik..ni akak mintak kat web site spa nk tampal kat sini *kenkonon.. kat web site ni siap ade takat gaji lagi taw...



$_______$

cissss dasar mata duitan kau zetty



Deskripsi Tugas:
a. Perkhidmatan Dietetik Klinikal
  • Melaksanakan langkah-langkah dalam nutrition care process seperti nutritional prescription, nutrition monitoring and evaluation bagi setiap pesakit dalam atau pesakit luar yang dirujuk oleh doktor untuk mencapai tahap kesihatan yang optima.
b. Perkhidmatan Dietetik Komuniti
  • Menyumbang kepada program/aktiviti dalam perkhidmatan promosi kesihatan dan pencegahan penyakit kepada hospital, klinik-klinik kesihatan, organisasi dan media massa.
c. Penyediaan Perkhidmatan Makanan
  • Menyelia operasi penyediaan makanan untuk memastikan diet normal, diet teraputik atau tube feeding yang disediakan untuk pesakit adalah betul, mengikut preskripsi dan menepati tahap kualiti perawatan.
d. Latihan
  • Memberi latihan mengenai penyediaan diet-diet kepada Tukang Masak, Penyelia Asrama dan Penolong Pegawai Penyediaan Makanan.
e. Memberi perkhidmatan pemakanan/diet di hospital-hospital dan klinik-klinik kesihatan.



ok gitu alkisahnye pekerjaan sebagai seorang pegawai dietetik di sektor gomen ni..
so sekarang meh kita listkan universiti mana plak yang menawarkan kos dietetik ni


1- UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN *jangan tanya kat mane..sile gugle sendirik

2- UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA

3- UNIVERSITI SAINS MALAYSIA

4- UNIVERITI PUTRA MALAYSIA

5- UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA


so tepuk dada bandingkan dengan result nak pilih mane...



~thanx for reading..feel free to drop by~

69 comments:

  1. salam, kalau asasi berapa pointer nak masuk course nie?

    ReplyDelete
  2. anonymous: sy tak pasti la sekarang camne..zaman sy dlu 3 ke atas dah bleh dah..tapi junior sy yang baru2 ni semua 3.5 above..

    ReplyDelete
  3. asslm'km..., nama sy aina..baru2x ni sy dpt kos dietetik kat unisza.. boleh bg terang tak dgn lebih jelas psl kos ni.. sbb sy sdikit kecewa bab x dpt U yg sy nak..lgpun pointer sy cuma 3.96

    ReplyDelete
  4. asslm'km, nama sy aina..bru2x ni sy dpt kos dietetik kat unisza..boleh bg penerangan dgn lebih dlm tak pasal kos ni?..lgpun sy sdikit kcwa bab x dpt U yg sy nak..., lgpun pointer sy cuma 3.96

    ReplyDelete
  5. hye adik nur anisa aya..congrats.. akak dulu pn tak suke dapat unisza..like apekah universiti ape plak ni kan..tp percaya lah setiap yang ditakdirkan ada hikmah..btw awk sgt bijak pointer tinggi..so apekate bila awk masuk unisza nanti awk try apply couse medic coz last year ade je student diet yg pointer tinggi convert to medic..mane tahu ini peluang awk if awk berminat nak jadi doctor la..akak bnyak jugak cerita pasal course dietetik ni kt blog ni..so adik bleh click kat label yang 'dietetik', 'nutrition', 'praktikal'..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam, just nak cakap, study dkat mana pun sama ja. Bersyukur bukan merungut. Awak bernasib baik sbab msih dpat twaran msuk U berbanding yg xdpat. Redha dngan jlan yg Allah pilih k? Takut nnt Allah trik mcm tu ja nikmat yg Dia beri. Thanks. Assalam

      Delete
    2. Assalam just nak cakap, study dkat mana pun sama ja. sya student unisza, stakat ni Alhamdulillah, xdak apa2 msalah pun. Kita cuma perlu redha ja dngan jlan yg Dia letak kta. Awak kna brsyukur, at least awk dpt pointer bgus, dpt msuk U brbnding org yg x dpat msuk U. so, be thankful, ok? study molek deh. assalam.

      Delete
  6. Kak.bolehke kalau dapat course dietetik boleh try apply course medic?kite kne stay kat dietetik utk setahun dlu,after dapat pointer bagus,bru boleh tukar ke cmne kak?

    ReplyDelete
  7. anonymous : dulu ada junior akak tukar course ke medic jugak..tapi dia tak perlu tnggu setahun.. itu sbb dekan fakulti yg tawarkan..so akak rase depends on universiti la kot..better awk pegi tanya kat ofis fakulti..

    ReplyDelete
  8. Kak,kat ums takde kos dietetik ke?klau ada apa nak apply ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni ums takde lagi..yg ada cuma usm..unisza..uitm..ukm..dan upm saje..apply thru upu..

      Delete
  9. assalam akak,sye bkas pelaja asasi sains uitm,ngan result sye,3.43
    mampu x sye dpt kos nie..??
    sye mmg mnat sgt.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik.. maaf dik..akak tak pasti dah berapa requirement utk dietetik sekarang ni..zaman akak dlu 3 above dah ok dah..tapi pape pun try apply je dlu..awk dr uitm kan..so try apply uitm jgk..mane tahu drg prefer ex student drg ke kan..inshaAllah kalu ade rezeki awk dapat la tu..akak doakan cita-cita awk tercapai =)

      Delete
  10. slm akak, sy dr asasi um pointer 3.33 je. sy minat nk apply dietician dkt upm. requirements upm bio at least 3. tapi sy byk bace blog, ramai senior ckp nk apply ietician at least 3.5 above, mcm mana tu akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..sebenarnye depends on rezeki jgk dik..try je apply dulu..since awk btol2 nk ambik dietetic so dlm application form tu letak semua u yg ade dietetik..akak buat cmtu la dlu..berangan nk ukm..tpi dpt unisza..inshaAllah tercapai cita2 awk..akak doakan awk dpt u yg awak nk =)

      Delete
  11. Assalam...utk kos dietetik dok kat kolej maidam,sekali dgn budak medik k??

    ReplyDelete
  12. Salam.. saya nk tnya. Peruntukan dieticians utk setiap hospital brp ye biasanya? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends..hopsital besar ramai..kalu daerah sikit la

      Delete
  13. Salam kak.. saya nak tnya. Peruntukan dieticians utk setiap hospital brp ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. its depends dik.. takde specific no..ikot keperluan

      Delete
  14. salam kak.kalau ambil asasi sains hayat,degree nanti boleh ambil course dietetik ni tak?

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum, saya nak tanya, diploma teknologi makanan ...boleh tak, masa degree nanti nak ambik dietetik ? :)

    ReplyDelete
  16. salam . saya nak tanya kalau interview nanti , dia selalu tanya apa ea ? saya dapar interview ukm , tapi saya takut pulak . hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..sori ye note sure la because masa saya dlu takde interview..

      Delete
  17. assalamualikum akk, saya pljr lpsn matrik, saya dpt iv dlm kos ni alhadulillah, saya nk tnye klu iv kos dietetik biasenye soaln die ape ye...dlm bm or bi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..sori ye note sure la because masa saya dlu takde interview..

      Delete
  18. salam kak , time tunggu keputusan upu kan ad interview . so sy dpt iv dietetik upm . sy just na tanye , ad ujian bertulis jugak ke time iv tu ? sbb

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..sori ye note sure la because masa saya dlu takde interview..

      Delete
  19. assalamualaikum.kak nk tanya lps tmt ukm dlm bdg ditetik..akn dihntar ke hspitl trtntu ke?or kte cri sndri n mdh x nk dpt kja dlm bdg ni? maap bnyk pulk tnya<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..after grad boleh isi SPA untuk goverment.. biasa interview govermnt sekali je setahun.. so slm tu awk apply je mane2 private hopsital dlu..or any job vacancy regarding dietetik or nutrition..

      Delete
  20. assalamualaikum. saya nk tnya lps tmt ukm dlm bdg ditetik..kte akn dhntr ke hspital trtntu ke?or kte cri sndri kje n mdh x nk dpt kje?maap bnyk pulk solnnya <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..after grad boleh isi SPA untuk goverment.. biasa interview govermnt sekali je setahun.. so slm tu awk apply je mane2 private hopsital dlu..or any job vacancy regarding dietetik or nutrition..

      Delete
  21. Salam kak. kak skrg dah habis study ke? Alhamdulilah baru2 ni saya dpt food technology di unisza. Tapi saya sgt sgt sgt minat dietetik ni dan nk tukar kos. Bolehkah? pointer saya cuma 3.63.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. sy dah 3 tahun habis study.. dah keje dah pun.. tahniah dapat food tech.. pasal yg nk tukar kos ni biasanya boleh tak akak tak sure macam mana procedure dia..maybe awk boleh tnya penyelaras kos awk..

      Delete
  22. 1.Salam ape beza sains kesihatan pemakanan dngan dietetik ye?
    2.Boleh ke graduan dlam dua2 bidang ini mnjadi jurutera makanan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam

      first sy nak mintak maaf if tersalah info..tapi mengikut pemahaman sy sains kesihatan pemakanan ni akan jadi nutritionist manakala dietetik akan jadi dietitian.. nutritionist more on pemakanan komuniti.. dietitian more on nutrition related to disease..more specific

      setahu sy akan ada kos khas untuk jurutera makanan..btw kejuruteraan ni luas..which part of makanan ye?..process ke mcm mana?

      Delete
  23. Salam,saye amik nutrition mase degree,bolehke saye sambung master dalam dietetik?layakke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..tak sure la..mungkin boleh direct tanya ukm..sebab currently ukm je ada master dietetik

      Delete
  24. Salam bolehke bachelor nutrition jadi jurutera makanan?

    ReplyDelete
  25. Assalammualaikum, kalau lepasan spm macam mana perjalanan untuk jadi dietetik? Adakah perlu masuk matrikulasi atau stpm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      setakat ni dietetik di malaysia cuma ada degree..so lepas spm kena ambik matrix, asasi atau stpm sains..

      Delete
  26. Salam akak, klu saya nak ambil dietetik, masa diploma saya ptut ambil diploma apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. im not sure dear.. tapi ada kwn akak dip MLT boleh ambik dietteik.. mungkin boleh tnaya kaunselor sekolah or uni..

      Delete
    2. salam maaf nk tnya, after survey2 kos ni pun mcm best jgk. saya pun dri dip MLT. min requirement 3.5 eh?? kalau boleh sy thu.. kwn akk dulu cgpa brapa ye?? untuk masuk kos ni.. tq in advance <3

      Delete
    3. wsalam..sori dik..akak pn xtau brapa pointer dia..

      Delete
  27. boleh ke buat diploma mikrobiology, lepastu buat degree dietetik?

    ReplyDelete
  28. boleh ke kalau buat diploma teknologi makanan pastu nak buat degree dietetik?

    ReplyDelete
  29. boleh ke buat diploma teknologi makanan pastu nak sambung degree dietetik ni?

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum, saya dapat IV Dietetik Ukm.So, boleh tolong advice saya berkenaan IV tersebut, Dan boleh saya tahu, IV dalam BM atau BI? Terima kasih:)

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum, saya dpt IV Dietetik di ukm.Jadi , boleh tolong advice saya mengenai IV tersebut Dan IV tersebut dijalankan dlm BM ka BI? terima kasih:)

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum, saya dpt IV Dietetik Ukm , Jadi boleh tolong advice saya mengenai IV tersebut Dan adalah IV tersebut dijalankan dalam BM ka BI?
    Terima kasih:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. sori dear.. masa saya dulu takde interview pun.. cant help..

      Delete
  33. Salam kak, akak ad x junior kos dietetik upm yg dh ad interview taHun dy ?? Boleh tak akak tye interview dy mcm mne?? Need help sgt2.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. sori dear.. stakat ni xde lagi..

      Delete
  34. Assalam akak. Saya dpt pointer 3.62 . Saya nk apply unisza course dietetik. Agak2 saya dapat tak.

    ReplyDelete
  35. Akak, bila masuk Dietetik nie just belajar Bio and Chemist je eh ? Maths and Physics dah xde eh . Sebab saya nie tak bagus sngt dlm pengiraan and maths . So akak rasa okay ke kalau saya nak masuk dietetik nie ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam dietetic masih masih ada pengiraan,pengiraan calorie, pengiraan calorie, nak develop menu.. semua kena kira.. termasuk ada beberapa lab yang kena kira, cumanya dah diberi step2 untuk kira..

      Delete
  36. Akak..nk tnya,mcm sy kn, dh keja sbagai penolong pegawai kesihatan persekitaran @ health inspektor...dh ada diploma kesihatan persekitaran, tp sy minat dgn dietetik sbenarnya,dpt x klu sy ambk degree dietetik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry dear, akak tak sure la.. kena tanya yg education line.. =)

      Delete
  37. Akak , berapa eh pelajar yg unisza terima untuk kos dietetik dan kos sain pemakanan ?
    Saya minat nak sambung degreen in nutrition .. tapi risau jgak saingan sekarang ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure la dik.. kalau ada rezeki awak inshaAllah dapat..

      Delete
  38. assalamualaikum. dietitian ni dipanggil doktor ke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. tak dietitian just panggil encik/puan/cik saje..

      Delete
  39. Salam kak,saye nk tanye,antara dietetian and nutritionist mane lagi oke eh..i mean gaji mane lagi byk ehhh...?hohohoho sye tanye je

    ReplyDelete
  40. Akak saya nak tanye kalau cgpa hanya 3.5 centu lh agak2 nye ade x pluang nak dpt kursus dietitian ni , please really2 need help , sbb dgr cite kena ats 3.6

    ReplyDelete