word power

“Biar tak kaya harta tapi kaya budi, biar hanya kata-kata, kadang-kadang itu lebih bererti.”
DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj

lets follow each other

Wednesday, October 23, 2013

macam mana nak apply sebagai research assistant (RA)

Salam..
Bismillah..


ok..ade sorang adik ni tanya macam mana nak apply sebagai research assistant (RA)..adik ke?? ermm..aku pun fresh graduate jugak..convo pun belom..ehek..

alkisahnya  begini..aku pun sebenarnya tak arif sangat macam mana nak apply secara official..sebab aku ni ditawarkan oleh sorang lecturer ..masa tu aku masih lagi tengah praktikal kat PPUM..so aku pun apelagas setuju je masa tu sebab memang plan nak sambung study..


sebenarnya macam banyak je cara macam mana nak apply jadi RA ni..mengikut survey-survey yang aku buat kat blog-blog bagai..

yang pertama macam yang aku cakap tu la..try la tanya lecturer kot-kot ade yang ada grant tapi masih tak de RA..so boleh grab opportunity ni..

yang kedua macam ada classmate aku dapat jadi research officer (RO) lagi kat institur kesihatan umum (IKU) kat Bangsar nun..mengikut kata dorang yang ni bos kat tempat praktikal yang bagitahu ada vacancy..so drg apply..ada 3 orang kat sana.. drg ni pun boleh sambung master jugak dengan projek dorang..

aku sebenarnya tak tahu sangat berkaitan dengan course lain..yang aku tahu pasal sains kesihatan je..yang course lain tak pasti macam mana cara dia..tapi aku bagi contoh la macma mana nak apply

1.  korang mungkin boleh email or contact potential lecturer yang korang nak jadikan supervisor master korang tu. then tanya dia ada tak grant yg nak guna RA.so korang boleh guna grant lecturer tu as master projek korang.

2. korang boleh jugak search kat Google  vacancy for RA.. contoh macam bidang dietetik..nanti akan ada iklan dari HUKM ke institut-institut yang nak guna RA macam IKU tu ke..bidang lain serius aku tak tahu..sorry again..lepas tu dorang akan suruh hantar resuma dan panggil untuk interview..so after that korang pun boleh la jadi RA..tapi aku selalu tengok UM buat iklan vacancy for RA..gaji agak lumayan..
btw setakat ni UM dengan UKM jela bayar gaji RA mahal sikit dari universiti lain..


tu jela kot yang aku boleh kongsi kat sini..

macam yang adik ni cakap dia nak pengalaman dulu before amik master..so buat macam tu la..approach potential lecturer yang korang nak buat master tu..tengok expertise dia apa..pilih dari universiti yang korang agak-agak nak sambung tu..sebab if korang bantai je nak jadi RA tapi tak kesah expertise lecturer tersebut..rugi la..sebab korang dah work on that grant..tapi tak boleh nak guna hasilnya..

so kesimpulannya buat la research dulu tentang ke-expertise-san lecturer yang sesuai dengan projek yang korang ni tu..


aku rase macam aku duk ulang-sulang ayat yang sama jek..haha

owhh btw adik..akak ni RA kat UniSZA je..hikhokkkk

sekian.


~thanx for reading..feel free to drop by~

23 comments:

  1. salam miss, nak tanya macam mana nak tahu kalau ada kekosongan RA kat sesebuah universiti... for example macam unisza.... miss approach potential supervisor or search true internet or how? if you do not mind can you explain to me the process.... thank u

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti student unisza kan..ce reveal sket sape..hiks..
      sy approach potential supervisor je..since dh 4 tahun kat sini...and masa fyp tu dh bleh usha dah lecturer mane yg berpotential tinggi..so g bincang2 ngan die..tu je cara sy

      Delete
  2. sis, kalau kita dsh agree nak jadi RA under that supervisor, later kita mmg wajib daftar master under dye ke? Kalau kita just nakjadi RA je, tak nak smbung master boleh ke? Saja nak cari pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam mana pula dengan graduate research assistant GRA? Kalau after probation period decide tak dapat nak continue master..boleh ke macam tu? Atau tu dikira langgar contract? Mohon pencerahan. Terima kasih

      Delete
    2. Gra utk yg student dh register for master.. ra ni mcm awk work for that research.. gra ni awk student master then uni akn bg elaun gra which is awk kena tlg assist lab student degree ke..tlg jaga exam ke sambil awk smbng master..

      Delete
  3. Kalau jd RA wajib buat master ke?

    ReplyDelete
  4. Akak, sy ada emel. Blh tlg cek x?hihi

    ReplyDelete
  5. Akak.. Klau ade lect tye brminat x nk smbung master pastu die twarkan jd RA.. OK ke x mcm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok.je...kalau awk mmg nk sambung ni la pluangnya

      Delete
  6. range gaji biasa bape dik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika mmg berhasrat nak smbg belajar mmg amat digalakkn jd RA ni. So bila dh target smbg belajar, buatlah smpi hbs. Mksdnya sampai phd.. Smbg blaja buat research xsemudah mcm fyp. So ada psg surut. Sbb nnt bila xcuba cari kerja lain awak akan stuck kt U je. Sbb skrg ramai ssh nak cari keje. Stp thn semakin ramai org grad. So sblom hbs final sem, hantar resume ke semua company, jgn lmbt.

      Gaji ra xbyk pun. Depends pd uni.. Xlebih rm1500 pun dgn sijil degree tu..ini kt ukm. Uni lain xtau

      Delete
  7. hi, just nak confirmation, awak jd ra lepas awak dpt scroll degree ke atau lepas praktikal terus jd ra which is awak stil tak dapat scroll dgree lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..sy jadi ra before dapat scroll..

      Delete
  8. Salam, saya nak memohon jd RA di unisza. cmne ye sy nak memohon sbb di borang dia ada tertulis nama ketua projek. adakah saya kena approach lecturer di unisza untuk menerima sy jd RA? camne juga saya nak tau lecturer itu mempunyai grant sedangkan saya bukan pelajar unisza?..sekian trima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. 1st awak kena tahu which bidang awak minat.. then approach lecturer tu..by email or u can call that lecturer..after that u can ask either they already have grant or not..

      Delete
  9. Hai there...this blog still available x? Sb soalan yg sama gak nk tnyr tp nk pm ...cane ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi dear , boleh email to me at zetty7813@gmail.com

      Delete
  10. assalamuaikum, sy ada degree IT berminat nk apply RA kt unisza. kalau ada apa2 maklumat yg boleh dikongsi berkenaan cara atau kekosongan RA boleh email sy di aimanhalim90@gmail.com .. terima kasih atas perkongsian maklumat yg bermanfaat ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. sori.. saya dah lama berhenti dari Unisza.. so tak tau new update.. sori ya..

      Delete
  11. Sy nk tanya pelajar diploma fisioterapi unisza dapat elaun ke?Dan bagaimana cara pemakaian utk menghadiri kuliah.Sy bakal melapor diri di unisza 5/6/2017.so,i hope you can help me.Thanks

    ReplyDelete