word power

“Biar tak kaya harta tapi kaya budi, biar hanya kata-kata, kadang-kadang itu lebih bererti.”
DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj

lets follow each other

Tuesday, August 9, 2011

puasa di rumah, sekolah dan universiti

Align Center

salam..
hye2 semua
alhamdulillah.hari ini dah masuk hari kesembilan puasa..ini bermakna tinggal lagi 21 hari lagi nak raya kan..eyh2..tapi tahun ni raya 30 sept kan..maksudnya tinggal lagi 20 hari lagi lah kan..owh sedihnya ramadan semakin penghujung..huu

tahun ni tahun paling bertuah sebab berkesempatan puasa di rumah..sepanjang ramadhan berada dirumah..dah lama tak rasa nikmat macam ni..yela sejak umur 13 tahun memang tak berkesempatan nak merasa bulan ramadhan di rumah lama-lama..tapi tahun ni alhamdulillah Allah beri kesempatan untuk merasa nikmat ramadhan di samping keluarga tercinta..

berpuasa dirumah dan diasrama teramatlah berbeza..memandangkan 20 sept ni ada reunion kat sekolah..rasa cam giler-giler nak pergi..rindu pada kawan-kawan sebaik + serajin + sealim ..haha..rindu juga pada cikgu2 yang banyak menyumbangkan ilmu..tapi harapan tinggal harapan..takpe2 ade hikmah jugak tak dapat pergi neh..kawan-kawan nanti kita buat reunion lagi time kita sume umur 30 tahun..time tu kita bawak husband kita yang nsem2 bersama anak yang berderet-deret okeh..haha *dengan penuh semangat*

okeyh nak cite pasal puasa zaman kanak-kanak di sekolah..takde banyak beza pun dengan duduk kat u..tapi kat sekolah ni unik sikit..sebab kitorang ada jam loceng yang gerakkan untuk sahur..*warden-warden..exspecially cikgu asmui*. so, wajib la bangun kan..nanti kalau makanan dekat dewan makan (DM) tak habes, makcik DM tu siap ngadu kat GPK HEM lagi kan..giler baik makcik2 tuh..cam mak2 je kan.. *tipu saje* so, terpaksa la bangun jugak tuk habeskan makanan kat DM tuh..walaupun selera nak bersahur lansung takde..time tu senang je nak pegi DM nak bersahur..bangun je dari katil dengan mamai..terus sarung jubah dan tudung ready-to-wear..*yang pasti girl kat asrama wajib ade jubahkan..sebab senang sarung je time nk pegi mane2..even dalam jubah tersebut adalah baju tidur yang penuh dengan peta..kan..kan..haha*

tapi bila dah masuk u...semua kena berdikari..kena beli jam loceng sendiri.. untung2 ada housemate yang rajin bangun..kalau yang liat tu..kau puasa jela tanpe sahur ok..jgn banyak soal!
so pagi boleh la pergi kelas dengan muka segar, pulang dari kelas pengsan di tengah jln.. *giler lemah kau*


tapi time sekolah waktu nak berbuka memang best..sebab berbuka ramai2..setiap dorm akan dijadualkn bertugas untuk menghidang makanan untuk berbuka puasa..dulu, time dijadualkan bertugas ni adalah masa yang paling best..sebabnya kalu dorm ktrg yg bertugas hari tu..kitorang boleh balik awal time tadarus kat surau annur, pastu lagi boleh balik hostel bersiap awal2..tayah la nak berebut showerkan..nak duduk dalam toilet berejam pun tade orang nak maki hamun..see..seronok kan..dan part yang paling best adalah..siap boleh pilih2 lagi lauk2 yang best..maca boleh pilih ketulan ayam yang paling besar..boleh pilih tray yang ada banyak nasi, boleh rembat kuih2 lebih yang tak berapa enak..

tapi kalau dekat u..semua nak kena cari sendiri..sape yang nk tolong hidang deq non oii..kalau time bulan puasa mula lah surau di penuhi orang..baguskan mereka.. *padahal tompang tdo je pun* pastu kat library pun mula dipenuhi makhluk2 yang kuat study..tak kurang juga yang kuat stado..semua berubah menjadi anai-anai buku..ini semua adalah helah nak tunggu bazar bukak ye! tapi paling xbleh bla ketika di matrix yg kedua terhujung di semenanjung mesia..waktu berbukanya adalah sgt lambat..kadang2 time family call lepas berbuka, tapi kami warga matrix kedah masih berpuasa..wuuu

part terawih zaman sekolah gak tak ley blah..penyakit mengantuk memang menghantui pelajar sbp..ke sekolah aku je?? sampai tengah rakaat tu.. pastu saf yang tadi penuh jadi berlobang.. nape eyh..adakah ini sumpahan?? pastu ada bagi alasan terkentut la ..nak amik air sembahyang..tapi kesuhannya meleapak bawah ampaian telekung menjamu selera beramai..termasuklah aku..haha *jangan tiru aksi ini*

bila dekat u, kesedaran mula datang, tapi kat matrix boleh bilang je berapa hari pergi terawih..selebihnya terbuntang selepas magrib..kwang3..tahun-tahun berukutnya di universiti sifat kedewasaan mula datang..cewaahh. xley bla ayat..time mulalah berjinak-jinak berterawih di masjid kampung ladang..rasa bahagia tak terkata..masa ini jugalah niat nak khatam quran di bulan ramadhan datang secara ikhlas..

see, banyakkan pro and cons..semuanya bergantung pada diri sendiri..tapi giler rindu weh zaman sekolah..seronok kot buat baik sesame..haha

tahun ni berpuasa di rumah..best tak terkata..hari-hari makanan yang dimasak oleh ibu tercinta..petang2 pulak pegi bazar..tapi status bazar same je macam pasar malam. so, kurang berminat tuk pergi..sebab terlalu sesak..sahur pn teramatlah rajin untuk bangun..owh bahagia!

p/s : tak sabar nak berbuka dan sahur dengan suami dan anak-anak pule.. haha *mode gatal*

~thanx for reading..feel free to drop by~

6 comments:

  1. pose x hari ni??? nsb bek pose kat umah kan..jimat duit..sahur pon kenyang..xde la makan roti..hik2

    ReplyDelete
  2. op kos la..haha..
    yup2 betul3..*gaye ipin..
    segalanye best kat umah..

    ReplyDelete
  3. BHAHA..wehh..tibe2 trase..
    duk kat lib stado ialah aku!tggu famox stdy..nak g bazar sesame.keh3
    hebat gile tekaan ko mmbaca org.haha

    ReplyDelete
  4. haha..bkn kau saje..tp kami berlime juge begitu..weh rindu la nk lintas jln ramai2 g bazar..hehe

    ReplyDelete
  5. yelaaa ...lau duk umah boleh mkn mcm2...duk hstel senyap jer...suap je mknn dlm mulut kihkih

    ReplyDelete